afvallen-voor-de-zomer

Afvallen voor de zomer: 6 tips

Posted on Posted in De Fitpraktijk

Tja, rokjesdag is in aantocht. Nieuwe blaadjes aan de bomen, weer kleur in de natuur: het moment waarop sommige mensen hun spiegelbeeld verfoeien. Maar dat is helemaal niet nodig! Je kunt er nu iets aan doen. In dit blog geef ik niet direct tips om af te vallen, want die ken je misschien al lang. In plaats daarvan geef ik je tips om jezelf te motiveren om nu te beginnen.

 

1. Iedere kilo brengt je dichter bij je doel

Als je nu begint, zul je je over een paar dagen al beter voelen. Of het einddoel nu 5 kilo, 10 kilo of 20 kilo afvallen is, ook na het verlies van 1 kilo voel je al winst. Je hoeft op dit moment alleen maar de motivatie op te brengen voor die eerste week, die eerste kilo. Als je je na een paar dagen beter voelt, is het makkelijk om jezelf te motiveren voor de tweede kilo. Stel het niet langer uit, maar start nu.

 

2. Maak een plan

afvallen-met-planAls je een doel wilt bereiken, helpt het om zo concreet mogelijk te werk te gaan. Neem er de tijd voor, ga er voor zitten en maak nu een plan hoe je het gaat aanpakken. Schrijf in dit plan hoeveel je wilt afvallen, in hoeveel tijd (tot één kilo per week is realistisch) en hoe het zal zijn om deze kilo’s kwijt te zijn. Maak dan een concreet plan voor een eerste week. Wat ga je eten? Heb je hulp nodig of weet je zelf genoeg over gezond eten? Welke momenten worden moeilijk? Hoe ga je dat aanpakken? enz. Op internet zijn hier gezonde recepten te vinden. Of download hier een gratis weekmenu om uit te proberen.

 

3. Ga vandaag nog bewegensports-shoes-115149_1920

Als je beweegt, verbrand je niet alleen calorieën; je lichaam maakt ook hormonen aan waardoor je je al beter voelt. Veel mensen leven voortdurend met (iets) teveel stress en stress is niet goed voor de spijsvertering. Beweging is goed tegen de stress en dus goed voor de spijsvertering. Verder word je van bewegen moe en ga je beter slapen. En voldoende slaap is essentieel voor een gezond gewicht. Op de langere termijn heeft voldoende beweging nog veel meer gezondheidsvoordelen, maar voor nu focussen we maar even op de korte termijn. Beweging beïnvloedt je motivatie voor gedragsverandering. Door even uit ‘je hoofd’ te gaan, is het makkelijk om anders te gaan denken. En andere gedachten leiden tot ander gedrag.
Iedere dag minimaal 30 minuten bewegen is het advies. Bewegen hoeft niet direct sporten te zijn. Stevig doorwandelen of fietsen, in de tuin werken, de ramen zemen, het huis stofzuigen, trappen lopen, het draagt allemaal bij……..

 

4. Doe het niet alleen

Dit is een tip in 2 delen. Je directe omgeving heeft altijd een reactie als jij iets anders doet dan je altijd deed. Mensen vinden je bijvoorbeeld ongezellig als je niet mee eet of drinkt. Of je kinderen vinden het eten dat je kookt niet lekker. Informeer je omgeving over je plan en vraag ze je te steunen.
Het tweede deel van deze tip gaat over het zoeken van maatjes. Deze maatjes hoeven nog niet eens als doel te hebben om af te vallen, het kan ook gaan om maatjes die er voor kiezen gezonder te eten of meer te bewegen. Ga met de één samen wandelen en met een ander gezonder eten. Natuurlijk is het inschakelen van professionele ondersteuning ook een optie. Zo krijg je meer informatie over voeding, tips, bewegen en een betere stok achter de deur.

 

5. Maak een plaatje van je doel

 

believe-yourselfEerder heb je je doel beschreven, nu maak je het visueel. Heb je bijvoorbeeld foto’s, waarop je er zo uitziet als je er weer uit wil zien? Is er bepaalde kleding, die je graag zou willen dragen, maar die je nu niet geschikt vindt? Zijn er dingen die je wilt doen, waar je jezelf nu te zwaar voor vindt? Wat is er allemaal anders als je je doel hebt bereikt?
Beantwoord die vraag en maak dat visueel. Plak de plaatjes op de koelkast, gebruik ze als achtergrond op je telefoon of op een computer. Plak ze op het dashboard van je auto (veel mensen willen snoepen in de auto!!) of op welke plaats dan ook, waar je verleid wordt om te eten wat je eigenlijk niet wilt eten.

 

6. Maak gebruik van de eetmeter

voedingsanalyse
Mensen die bij mij komen voor begeleiding houden minimaal een paar dagen bij wat ze eten. Ze vertellen me dan dat ze alleen al door het invullen minder en beter gaan eten. De eetmeter van het voedingscentrum is daarvoor erg geschikt. Je kunt de eetmeter via deze link vinden, je registreren en invullen. Ook kun je een app downloaden, dat werkt nog makkelijker.

 

Succes met deze tips, kies voor gezondheid en geniet van de lente!!
Wil je hulp of begeleiding (vergoedingen mogelijk), kom dan gratis kennismaken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *