Overgewicht en verleidingen

Posted on Posted in De Fitpraktijk, Voeding

Overgewicht is ‘hot’. Het is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt, simpelweg omdat steeds meer mensen in Nederland overgewicht hebben. Artsen luiden de noodklok, want er is onvoldoende zorg voor mensen met obesitas. In een documentaire van de monitor wordt gesproken van de nood voor een anti-obesitas pakket. Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen. En dat is natuurlijk waar!

cakes

 

Waar ik blij van word is dat het probleem van alle verleidingen wordt aangekaart. Het is niet zo eenvoudig om een gezond gewicht te behouden als je je bedenkt hoeveel ongezonde, maar o zo lekkere dingen, er dagelijks aan je ogen en neus voorbij trekken. Ook zegt een ex-deelnemer aan het programma Obese dat eten zelf nooit het probleem is van te dik worden, maar de reden waarom je teveel eet. Eten is een oplossing, zo zegt hij.
 

Dieet is geen oplossing

De documentaire laat duidelijk zien dat diëten geen oplossing bieden. Het leidt alleen maar tot terugval in oud gedrag en, erg genoeg, vaak uiteindelijk tot gewichtstoename. Wat wel helpt is een gedragsmatige aanpak. Hoe biedt je weerstand aan verleidingen? Hoe ga je om met onderliggende redenen om teveel te eten? En hoe leer je eigenlijk wat wèl een gezond eetpatroon is? Dat je dat niet alleen kunt, is geen schande. Het aanbod van ‘slechte’ producten en vaak slecht aangeleerde eetgewoonten is alom aanwezig.

Mijn motto is: een kleine verandering heeft een groot effect. We zoeken stap van stap naar verbeteringen in een eetpatroon, zodat je een gezond gewicht krijgt èn houdt. En natuurlijk komen daarbij onderliggende oorzaken van teveel eten aan bod. En natuurlijk hoort ook beweging bij een gezonde leeftstijl. Nog niet overtuigd? Bekijk dan de documentaire van de monitor.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *