pak diabetes aan

Pak diabetes aan met goede voeding!

Posted on Posted in De Fitpraktijk, Fit, Voeding

Het wordt op steeds grotere schaal duidelijk: met de juiste voeding en voldoende beweging kun je niet alleen diabetes type 2 voorkomen, je kunt er zelfs van af komen. En toch verandert een derde van de mensen met deze diagnose zijn leefstijl niet. Hoe komt dat? Misschien weten mensen niet waar ze moeten beginnen? Is het pakket van dingen die moeten veranderen te groot en te onoverzichtelijk? Dat is jammer, want iedere verandering heeft al effect en is mooi meegenomen.

 

diabetesDiabetes en overgewicht

Diabetes type 2 komt veel voor bij mensen met overgewicht (83%). 42% heeft een BMI hoger dan 30. Hanno Pijl, diabetoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum, zegt dat diabetes type 2 ontstaat door een combinatie van aanleg, te weinig bewegen en teveel en verkeerd eten. Jarenlang hebben mensen te horen gekregen dat ze minder vet zouden moeten eten, maar nieuwe onderzoeken laten zien dat suikers de kern van het probleem vormen. Het is zaak daarvan weg te blijven, maar hoe doe je dat?

 

Stap voor stap

Als je gewend bent aan een eetpatroon met veel koolhydraten, producten als frisdrank, koekjes, toetjes en kant-en-klaarproducten, dan kan je voor een grote verandering staan. Om te beginnen is het goed om meer te weten over voeding. Wat mag wel en wat kun je beter laten staan? Hoe vervang je de producten die je gewend bent te eten? En hoe breng je meer beweging in je leven? Het boek Diabetes type 2? Maak jezelf beter kan je helpen met het aanpassen van je levensstijl. De Fitpraktijk kan zorgen voor nog meer ondersteuning met het stappenplan voor een gezond eetpatroon.

 

Cijfers diabetescijfers diabetes

Voorkomen is beter dan genezen. Voor iedereen geldt dat met de westerse eetgewoonten diabetes op de loer ligt. 1,2 Miljoen Nederlanders hebben Diabetes. Elke week komen daar 1200 bij. Negen op de tien heeft diabetes type 2.

 

Diabetes verschijnselen

Je kunt diabetes herkennen aan onder andere de volgende verschijnselen: Veel plassen, veel drinken, gewichtverlies bij onveranderd eetpatroon, naar aceton ruikende adem, vermoeidheid, dubbel zien of andere problemen met zicht. Er lopen naar verwachting duizenden mensen rond met (beginnende) diabetes zonder dat ze dat weten. Dit brengt weer andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Dus let op, eet gezond voordat het te laat is, en blijf vooral niet met verschijnselen rondlopen zonder er iets aan te doen. Wil je daarbij hulp? Dan kan dat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *